‘Slaan tot kids huilen van pijn’

Een paar maanden geleden was ik op Hillsong Conference. Ruim 40.000 christenen komen daar samen om God te aanbidden en beter te leren kennen. Een van de voorganger vroeg wie weleens een corrigerende tik kreeg thuis. En bijna iedereen stak zijn hand op. Ik was duidelijk in de minderheid.

Op de kring gisteravond spraken we over een predikant, die in het nieuws kwam omdat hij zijn volgelingen opriep hun kinderen te slaan. De omstreden Amersfoortse predikant Gertjan Goldschmeding pleit niet alleen voor een corrigerende tik, maar roept zijn kerkgangers op zelfs te blijven doorslaan als kinderen huilen van de pijn.

In een preek op de website van de ACC-Jouw-kerk waar hij voorganger is legt de predikant uit dat het slaan moet dienen om de wil van het kind te breken. Hij zegt daarin ook: “God heeft bepaald dat die tik daar achterop de billen ervoor zorgt dat de dwaasheid er met brokken afschiet.”

Lees ook:Nee hoor, ik ben de vader!
Lees ook:‘Jezus is het licht van de wereld’
Lees ook:Geloof zonder daden is dood
Lees ook:Rocken in de kerk
Lees ook:Iedereen heeft een schaapherder

18 reacties op “‘Slaan tot kids huilen van pijn’

 1. Esther

  Soms heb je van die vervelende verwende krengen..die maar zitten te krijsen.
  Wat wil je ook als het kind van de ouders geen aandacht krijgt..omdat ze er nooit zijn..dat wordt later omgekocht met snoep en weet ik wat..en dus eisen die kinderen steeds meer..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Roos

   @Esther, en dus dan maar slaan?

     /   Beantwoorden  / 
 2. Esther

  Re ..Roos gewoon een verplichte tik..op je kont..daar ben ik niet minder van geworden hoor..
  Toch kwam dat bij mij weinig voor..want mijn moeder was er altijd voor mij en voor mijn zusters…in tegenstelling tot de ouders van nu!!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Roos

   @Esther, Een VERPLICHTE tik op het kontje….toemaar…ik geloof niet dat jij enig verstand hebt van kinderen….

     /   Beantwoorden  / 
  2. Frank Ujaro

   Hoe weet je dat je daar niet minder van geworden bent Esther? Kan je jezelf vergelijken met een identieke tweelingzus die geen tik heeft gekregen?
   Verder ben ik blij dat je je eigen kinderen nooit een hijs geeft omdat jhe er altijd voor ze bent.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Esther

  Re Roos..Zeker wel..Ik heb al kleinkinderen..geen watjes maken van de toekomstige generatie..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Roos

   @Esther, omdat je oma bent betekent dat nog niet dat je de juiste manier van opvoeden hanteert, dat blijkt wel weer. Door te slaan weet je zeker dat de toekomstige generatie geen watjes worden? Wat is er mis met watjes? (wat zijn watjes trouwens in jouw ogen?)

     /   Beantwoorden  / 
 4. Karin

  Slaan, zeker als het structureel is, is een teken van onmacht; een teken dat je niet kunt opvoeden op een normale wijze.

  Slaan met de legitimering van de Bijbel in je hand, betekent dat je niets maar dan ook niets van de lessen van Christus hebt begrepen.

  Het zijn dus ook geen echte Christenen, die zo’n opvoeding hanteren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Roos

   @Karin, daar ben ik het helemaal mee eens!

     /   Beantwoorden  / 
 5. Veronica

  ik vind het heel erg dat een predikant dit zegt, sommige mensen nemen namelijk klakkeloos alles aan wat een predikant of priester zegt voor waarheid. Als je als ouder je kind slaat, heb je direct gigantische spijt dat je het gedaan hebt, want zelf wil je ook niet geslagen worden. Toch?? door je baas of door je man??? nee toch, ook al denken die soms dat je verkeerd doet. Slaan heeft nog nooit iets anders dan haat opgeleverd.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Ujaro

   Een beetje naïef wel om te denken dat predikanten zouden weten hoe het hoort. Ook al beweren ze dat ze en hotline met god zus-en-me-zo hebben, net zoals de medicijnmannen van 10.000 jaar geleden, het zijn net mensen. En iedereen weet wat katholieke priesters met kindertjes doen. Nee mensen, in de kerk vind je geen autoriteiten op het gebied van moraal.

     /   Beantwoorden  / 
 6. Marina de Haan

  Ik vind het ook heel erg dat een predikant dit zegt. Toen ik het hoorde zat ik ook met mijn oren te klapperen. Net als andere kringleden trouwens. Het slaan van kinderen, kan echt niet.
  Nou moet ik als journalist zeggen, dat de media wel veel invloed kan hebben op hoe een verhaal in het nieuws komt. Met handig monteren kan een boodschap heel anders overkomen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. LICHKE

  Wel als jullie twijfelen, neem de bijbel bij de hand, er staat nergens dat je uw kind moet afranselen tot het huild, men moet geen mensen navolgen en wat deze beweren te moeten doen, wij zijn geen volgers van mensen maar van ONZE SCHEPPER EN VAN HEM DIE HIJ HEEFT UITGEZONDEN ZIJN ZOON JEZUS CHRISTUS….
  Onze kinderen op een liefdevolle doch een kordate manier corrigeren, en een tik mag indien nodig maar niet half doodkloppen.
  Als bij het ene kind een blik volstaat om te gehoorzamen is bij een ander soms meer nodig straffen bv, iets niet mogen doen wat die wel graag doet.
  Maar wat veel meer resultaat heeft is de goede dingen die het kind wel doet te belonen …het te prijzen voor de goede dingen, ; een spreekwoord zegt; geef iemand een pluim en hij gaat vliegen, trek er één uit en hij valt naar beneden. Zo is het met een kind ook, prijzende woorden doen wonderen, begin steeds met een prijzend woord… en zeg daarna pas wat het verkeerd heeft gedaan, je zal zien dat er veel betere resultaten zijn!!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. blondi

   hij die het kind lief heeft spaart de roede niet..is een citaat uit de bijbel…helaas kenden mijn ouders deze tekst ook nu meer dan 40 jaar later is veel vegeten maar een ding niet god bestaat en ik haat hem………

     /   Beantwoorden  / 
 8. roeline

  Wie slaat doet diongen omdat anderen zeggen dat het zo moet. Je ouders sloegen jouw, dus jioj slaat je kinderen. In de Bijbel staat dat het moet, dus doe je het maar… Echter, slaan creëert angstige kinderen. Maar wie zijn kinderen in plaats van slaan met hun eigen daden confronteert, is goed bezig. Als jouw kind jou bijvoorbeeld slaat of respectloos benadert, ben je niet verplicht aan het volgend verzoek van je kind te voldoen. Als hij slaat zeg je heel duidelijk en rustig: Ik wil niet dat je me slaat. Zodra hij op zijn beurt wellicht later in de tijd een verzoek doet, zeg je rustig: nee en verder niets. Als hij vraagt: ‘waarom niet?’, zeg je hem daar maar eens over na te denken. Je zult versteld staan dat je kind weet wat hij fout deed. ‘Omdat ik je sloeg en tegen je schreeuwde.’ De volgende keer denkt hij wel beter na voor hij je slaat. Zo voed je kinderen met eigen verantwoordelijkheid op. Van slaan worden ze alleen maar kwaad en nijdig. Als ouder hoef je nooit meer boos te worden, nooit meer te slaan, alles doe je met een glimlach…

  Je leven verandert positief. Voortaan heb je de teugels weer in handen!

  Alleen degenen die geslagen zijn slaan.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Judith

  Je moest eens weten hoe de kinderen van werkende ouders geslagen worden…Moeder na hard werken thuis, kinderen die de hele dag in een smerige vieze creche hebben gezeten willen bij thuiskomst de aandacht van een vermoeide vader en moeder…Wat gebeurt er dan? ja de kinderen krijgen een hijs van hun vermoeide ouders..
  Ik weet bijna zeker dat de kinderen in deze tijd veel eerder geslagen worden door een onbeheerste ouder, dan de kinderen van destijds, van een beheerste ontspannende ouder..
  Kom op, iedere keer staat er weer in de krant, hoe een huilbaby weer is mishandeld door de drukke gespannen ouders van nu…

    /   Beantwoorden  / 
 10. Judith

  En een corrigerende tik op de billen van een kind kan geen kwaad, dit noem ik beheerste correcties…Tegenwoordig worden de kinderen van werkende ouders fysiek en geestelijk mishandeld…Want als je er voor je kind niet ben, omdat je voor de luxe gaat werken, dan noem ik dit geestelijke mishandeling..Dus een tik van vroeger, of een hijs van nu is een heel verschil!

    /   Beantwoorden  / 
 11. AnotherAtheist

  Karin probeer je nu te zeggen dat kinderen slaan gedrag is van n ongelovige ?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.