Zolang het maar een goed gevoel geeft

Veel mensen richten zich op het gevoel. Als het maar lekker of goed voelt. Ik ken dat wel. Mijn gevoel is altijd heel sterk. Als ik zenuwachtig ben is het over de top en als ik vreugde ervaar is dat ook over de top. Mijn gevoel is gewoon heel groot. Sommige christenen krijgen Bijbelverzen door van God. Zo’n vers komt dan in hun hoofd. Bij andere werkt God op het gevoel. Bij mij bijvoorbeeld. Ik weet heel goed wat er gaande is al wordt er niet over gesproken. God geeft me steeds een ander gevoel bij situaties. Eerst kon ik het niet onderscheiden, maar dat leer ik nu steeds beter.

Een antropoloog promoveerde onlangs aan de Vrije Universiteit met het proefschrift ‘Selfation‘ over evangelische jongeren. Hij schrijft: “God moet beleefd worden en je moet aan geloof in Hem een goed gevoel overhouden.” Hij praat ook over een hippe moderne kerk, die alles nieuw aanpakken, bijvoorbeeld in vormen van aanbidding. Daarin zijn evangelische jongeren de laatste decennia ook opgeschoven, vindt hij. Volgens hem is het te zien aan de EO-jongerendagen, die nu anders, hipper, zijn dan vroeger. En ervaring wordt goeddeels opgeroepen door de techniek van aanbiddingleiders, muziek en gecreëerde atmosfeer, al zullen de betrokkenen volhouden dat het allemaal om de Here Jezus draait.

Met dat laatste ben ik het niet eens. Natuurlijk draait het om Jezus. Daarvoor ga je toch ook naar de kerk, naar jongerendag of naar conferenties? Om het aangezicht van Jezus te zoeken. Maar de aanbidding is wel een heel goed hulpmiddel om de Heilige Geest uit te nodigen in de dienst. Bijna iedereen kan zich goed vinden in muziek. Maar het draait natuurlijk om God. Altijd.

Lees ook:Relatie met God?
Lees ook:Midden in de winternacht
Lees ook:Gereformeerde student is positief kritisch over kerk
Lees ook:Heb oog voor een ander
Lees ook:God spreekt ook vandaag

6 reacties op “Zolang het maar een goed gevoel geeft

 1. Frank Ujaro

  Goed punt meneer Kievit. De claim dat sommige gevoelens van god komen en andere niet is natuurlijk volstrekt ontoetsbaar. Je hebt nou eenmaal geen inzage in de werking van je hersenen en lichaam. Je kan niet even neuron xyz opbellen om te horen van wie die laatste prikkel was, of het misschien god was die wat atomen opzij duwde in neuron abc die uiteindelijk leidde tot dat gevoel. Of dat het gewoon toch ouderwetse stimulatie van bepaalde geslachtsorganen was. Maar ga gerust verder met fantaseren tijdens de sex.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Charles Alberti

  Jezus Christus zit naast de Vader in de hemel en De Heilige Geest is gekomen als Helper en Trooster om ons te leren hoe wij als zonen en dochters kunnen wandelen hier op aarde. Ik dank God dat Hij is het centrum van onze aanbidding dag in en dag uit.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jaap

  Typisch stuk. Zelf ben ik niet zo van dat zweverige, maar toch wil ik niet uitsluiten een gevoelsmens te zijn. Geloven zonder gevoel is m.i. onmogelijk. Geloven zonder je verstand ook…

  Een muziekje tijdens een praatje, daar is nogal wat kritiek op. Volgens mij voelen wij Nederlanders veel te weinig. Wek het dan maar ‘kunstmatig’ op :)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gulzt

   geloven zonder verstand kan prima, dan doen de meesten :P

     /   Beantwoorden  / 
 4. Kees

  ik kocht gister een bosje tulpen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.