Evolutie schmevolutie?!

Steeds meer wetenschappers zijn de theorieën over de biologische geschiedenis van mens en dier aan het herzien. Zo geloven velen niet meer dat de mens afstamt van de chimpansee. Onder de rest van de mensen is het vaak nog de trend om Darwin’s evolutietheorie te geloven. Dit clipje voegt iets interessants toe aan de discours over evolutie vs. scheppingsverhaal. Het raakt ook het geloof van sommige christenen aan die geloven dat de wereld niet ouder is dan zesduizen-nogwat jaar. Maar wat denk ik? Ik vind het zeker leuk om me bezig te houden met dit onderwerp, maar ik maak me er niet te druk om, want als Jezus zelf geen probleem had met hoe de scheppingsverhaal omschreven is in Genesis dan is het goed genoeg voor mij ;-)

Lees ook:Filmpje: Adonai
Lees ook:Zware druk op christenen in Azië
Lees ook:Geloven op de werkplek straks heel gewoon
Lees ook:‘God bestaat niet, maar Hij is’
Lees ook:Nog maar een iPod erbij!

6 reacties op “Evolutie schmevolutie?!

  1. Frank Heinen

    De evolutietheorie van Darwin zegt helemaal niet dat de mens van de chimpansee (of welke andere moderne aap dan ook) afstamt. Mens en chimpansee hebben zich alleen ontwikkeld uit een gemeenschappelijke voorouder. Een misverstand over de evolutietheorie dat door creationisten helaas vaak verkeerd aangehaald wordt. De theorie van Darwin is niet perfect en heeft zeker niet voor alle natuurverschijnselen een bevredigend antwoord in petto. Toch is de evolutietheorie (in tegenstelling tot het scheppingsverhaal) gebaseerd op deugdelijk en grotendeels bewijsbaar wetenschappelijk onderzoek.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jean Kool

      Bedankt voor uw toevoeging! Ik stelde het idd wel erg kort door de bocht. Ben overigens ook geen Darwin expert.

        /   Beantwoorden  / 
  2. G.Gulzt

    “want als Jezus zelf geen probleem had met hoe de scheppingsverhaal omschreven is in Genesis dan is het goed genoeg voor mij”
    _
    Het zou mij niet verbazen als Jezus met de Schriftgeleerden in de clinch lag omdat hij bij Genesis al vraagtekens plaatste. Je zult nooit met zekerheid kunnen zeggen of Jezus het echt geloofde, hooguit dat hij het als voorbeeld gebruikte omdat mensen dit verhaal begrepen. Ook denk ik dat als Jezus zich had uitgelaten over de correctheid van de Thora; men deze uitspraken heeft geschrapt of veranderd. Je kunt moeilijk een boek uitgeven waarin de “hoofdpersoon” het eerste hoofdstuk al als incorrect of onwaar verklaard.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jean Kool

      Ben ik met je eens. Gelukkig besteed Jezus alleen aandacht (voor zover wij kunnen achterhalen, natuurlijk) aan de dingen die we nodig hadden. Voor mij zou het in principe al genoeg zijn om te geloven dat God alles geschapen heeft (of gevormd of op gang heeft gezet etc. etc.) Zorgt voor veel minder verwarring.

      Kijk maar eens naar al de reinheidswetten. Stel je voor dat God via Mozes de Israëlieten ging leren wat bacterie is :-) Om dan nog niet eens te spreken van een ronde planeet dat om de zon draait en een geschiedenis met grote vleesetende hagedissen.
      God geeft de mens wat hij nodig heeft en voor de rest vinden we wel uit hoe de vork in de steel zit.

        /   Beantwoorden  / 
      1. G.Gulzt

        Mooi gezegd.

          /   Beantwoorden  / 
  3. Remco vd Ziel

    De bijbel is niet bedoeld als wetenschappelijk boek. De bijbel beantwoort de ‘waarom vragen’ en niet de ‘hoe vragen’. Wanneer je er niet op staat dat de bijbel een wetenschappelijk handboek is, heb je ook geen conflict dat wetenschap tegenstrijdig is met de bijbel. Technisch gezegd is wetenschap descriptief (zo is het) en de bijbel normatief (zo zou het moeten zijn).

    De manier waarop Darwin – vaak op manipulatieve wijze – in discrediet worden gebracht, vooral vanuit de Amerikaanse evangelische hoek vind ik zeer onconstructief en misleidend.

    Nog een filmpje als tegenhanger van het geplaatste filmpje:
    http://www.colbertnation.com/the-colbert-report-videos/79238/december-07-2006/francis-collins

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.