Relatiegebod no. 1 deel 1

In mijn bericht over de zin van het leven eindigde ik met het woord “relatie.” Naar mijn mening is dat waarnaar je de hele schepping naar kunt minimaliseren. Relatie. De hele bijbel is een beschrijving van relatie – verbroken relatie – herstel van relatie – leven in relatie. Relatie is een woord dat meestal goede connotaties heeft. En velen hebben minder goede connotaties bij een term als “de tien geboden.” Moeten moeten moeten. Maar ik wil de komende dagen gaan kijken naar hoe de tien geboden niets meer zijn dan relatie, en hoe het relatie mogelijk maakten.

Gebod nummertje 1…

De relatie tussen mens en schepper is verbroken door de zonde van de eerste mensen. Maar God kwam de nageslacht van Abraham te hulp toen ze gebukt gingen als slaven van de Egyptenaren. Mozes, de leider van die mensen (de Israëlieten, nageslacht van Israël/Jacob) vroeg God om bij ze te blijven. God ging een verbond met ze aan. De Israëlieten moesten zich houden aan 10 regels. Die zijn te vinden in Exodus 20: 1 – 17.

Het eerste gebod: “Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd.”

Relatie. Het definiëren van hun relatie. Ik ben uw God, je heer. Hetgeen die je dient, in andere woorden, hetgeen naar wie je luistert.

Lees ook:Relatiegebod no. 6
Lees ook:Relatiegebod no. 5
Lees ook:Relatiegebod no. 8
Lees ook:Relatiegebod no. 9
Lees ook:Relatiegebod no. 3

0 reacties op “Relatiegebod no. 1 deel 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.