Waarom was er een boom van goed en kwaad?

 

Ik kom de volgende vraag weleens tegen: Waarom heeft God überhaupt een boom in de tuin van Eden gezet waarvan Adam en Eva niet mochten eten? (Sterker nog, waarom, als God al wist dat ze Hem niet zouden gehoorzamen?) Het is een vraag waar ik zelf ook al over heb na moeten denken. Het is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is en ik vraag me af of er een antwoord op gegeven kan worden die dan ook echt kan kloppen met de waarheid. Hierbij geef ik een antwoord voor zover ik dat kan. Zie het maar als een perspectief. Hopelijk helpt het anderen die zich ook al hebben gebogen over deze vraag. 

Eerst moet ik een aantal dingen (heel beknopt) op een rij zetten voordat ik me aan de vraag kan wagen:

 God zei tegen Adam en Eva dat ze zouden sterven als ze van de boom van Kennis van goed en kwaad zouden eten. Heeft God gelogen? Nee. Sterven of dood heeft drie betekenissen in de bijbel. Fysieke dood: Scheiding tussen lichaam en ziel. Spirituele dood: Scheiding tussen God en ziel. Eeuwige dood: De staat van eeuwige scheiding tussen God en ziel. Adam en Eva stierven een spirituele dood nadat ze ongehoorzaam waren aan God. De satan heeft ze voorgelogen door ze om de tuin te leiden omdat hij het deed klinken alsof God een fysieke dood bedoelde en dat God tegen ze had gelogen. Na hun ongehoorzaamheid had de mens dus kennis van goed en kwaad en konden ze niet meer terug. Het kwade zat nu in de mens gebakken, net als hoe een heftige ervaring je leven kan veranderen door trauma, herinnering en letsel. Je kunt het nooit ongedaan maken. De mens was niet meer zoals God hem bedoeld heeft (zonde = je doel missen) en sinds die tijd heeft God de mens voorbereidt op hun redding (het vergeven van schuld en spirituele hereniging) via de wet van Mozes, de profeten en een uitverkoren volk (als voorbeeld aan de rest), want ja, de mens moet zijn redding wel aannemen en moet dus weten wat het is om zonder God te leven en aan zichzelf/elkaar overgeleverd te zijn.

En met de zonde kwam dus ook alle gevolgen van dien. Ellende, verdriet, gemis etc. Waarom! Waarom zou God ons dat laten overkomen? Hij heeft ons toch gemaakt? Hij houdt toch van ons? Onbegrijpelijk. Het begin van Genesis is zo opgebouwd dat het volgende ons duidelijk is: God is de schepper. Buiten Hem om is er niets. God heeft alles gemaakt. God heeft alles gemaakt zoals Hij het wilde. In andere woorden, alles in de schepping getuigt van God… behalve de mens. We gaan er even van uit dat er geen marsmannetjes bestaan. Dan betekent het dat de mens enig is in zijn soort. Hij is gemaakt naar de gelijkenis van God. Dat houdt niet in dat God eruit ziet als wij, maar dat we gemaakt zijn om te zijn als Hij. Intelligente, geestelijke wezens die uit eigen wil een relatie met God willen en die kunnen getuigen van God op een manier waarop geen andere schepsel kan: Vanuit overtuiging, omdat de mens Hem persoonlijk mee mogen maken (Geen overtuiging vanuit hoop, maar vanuit ervaring). De mens is de kroon op Gods schepping als het waren. 

Maar om dat te kunnen doen heeft God ons vrije wil gegeven. We moeten kunnen kiezen voor onszelf anders kunnen we nooit kiezen voor God. Dat is de reden van de boom. Eén simpel opdracht: eet er niet van, anders zal je sterven. Kiezen voor God of kiezen tegen God. En dat terwijl Adam en Eva niets tekort kwamen. God gaf ze meer dan wat ze nodig hadden en boven alles; Hij had een relatie met ze. Wat jammer dat de satan en zijn leugen de boel kwam verpesten (de satan is een engel die zich verzette tegen God). Door de millennia heen heeft God ons doen beseffen via allerlei wegen dat er geen andere weg terug naar God is dan dat we weer voor God kiezen en dat Hij zelf onze schuld op zich moest nemen (want ja, wie anders kon het?). Jezus werd geboren zonder zondeschuld en gaf niet toe aan de zonde. Hij werd door de mens veroordeeld en is gedood door mensen. God heeft hem doen opstaan uit de dood, hij Gods enige zoon, omdat hij als enige mens geen zonde heeft die hem van God scheidt. Zij die geloven in de dood en opstanding van Jezus mogen volgen in een spirituele dood en opstanding (hereniging) met God. Wanneer Jezus terugkomt, blijven zij die “leven” met God over. Zij mochten God mee maken op een manier die geen ander, ook geen hemelwezen, dat mocht: Door genade. En zij kunnen van God getuigen over wie God is vanuit hun overtuiging, Schepper, Genadige redder, Vader. En dat is anders dan aan het begin. Beter zelfs omdat we weten hoe het is om zonder God te moeten leven. 

2 Korintiërs 5: 2121 God heeft hem die de zonde niet kende voor ons één gemaakt met de zonde, zodat wij door hem rechtvaardig voor God konden worden.”

Lees ook:De bekendste
Lees ook:Voor het verstand waarneembaar
Lees ook:Rechter spreekt schuldigen vrij
Lees ook:Eeuwig leven is een geschenk
Lees ook:Waarom stierf Jezus aan het kruis? (1)

18 reacties op “Waarom was er een boom van goed en kwaad?

  1. Lisa

    Ik kwam via via toevallig op jouw blog terecht, en ik moet zeggen dat het voor mij hout snijdt.

    Ik ben geen overtuigd Christen, of aanhanger van wat voor geloof dan ook maar ik vindt het prettig om te lezen dat er wel heel veel overeenkomsten zijn tussen hoe jij het christelijk geloof uitlegd en mijn intrepetatie ervan.
    Ik ben in elk geval blij dat er meer mensen zijn die niet blindelings de regels van een instituut opvolgen maar zelf zich verdiepen en er verder overnadenken.
    Complimenten voor het helder uitleggen van jou standpunt/de bijbel.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jean Kool

    Wat leuk. Je kunt altijd hier terecht met vragen of opmerkingen.

    gr
    Jean

      /   Beantwoorden  / 
  3. Gulzt

    Knap verhaal. Je hebt er duidelijk lang overna gedacht. Ik kan er op heel veel punten weer een discussie van maken, maar die hebben we al 3x gevoerd ;)
    _
    Enige echt nieuwe wat ik nu tegenkom is:
    “In andere woorden, alles in de schepping getuigt van God… behalve de mens.”
    Hoe rijm je dat dan met “God schiep ons naar zijn beeld?”

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jean Kool

    Daarmee bedoelde ik dat de mens na de zondeval niet meer het evenbeeld is van God vanwege de zonde.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gulzt

      En God zag dat het — niet meer — goed was?
      Er staat toch nergens in de bijbel dat de mens geen gelijkenis meer is van God?

        /   Beantwoorden  / 
  5. Jean Kool

    Als de mens niet in fysieke opzicht op God lijkt dan lijkt hij in geestelijke opzicht op God. En dat heeft te maken met hoe je bent en wat je doet in de relatie met Hem en anderen. En dat is verpest. Vandaar de kloof tussen God en mens, en vandaar (weereens :-) ) Jezus.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Gulzt

    “Maar om dat te kunnen doen heeft God ons vrije wil gegeven.”

    Als je een klein kind in een kamer vol speelgoed zet, en je zet er ook een snoepjes trommel neer. Je zegt tegen het kind dat het niet van de snoepjes mag eten. Je gaat 10 minuten weg, en bij terugkomst blijkt het kind toch snoepjes uit de trommel te hebben gegeten. Wat dan? Is het kind ineens onderhevig aan jouw genade? Is jullie relatie verpest? Of had je misschien de snoep trommel daar niet moeten neerleggen?
    Je kunt wel praten over vrije wil, maar God kon er donder op zeggen dat het misging. Daarbij stond hij Satan toe om Adam & Eva te verleiden, om er nog een schepje bovenop te doen.
    —-
    Als God die boom daar niet had geplaatst, of Satan had tegengehouden waren wij nu niet “zondig”. Vervolgens leiden wij een leven om het “goed te maken”? Wij hebben niet eens van die boom gegeten.. Dan komt God ook nog met een oplossing: Jezus? De oplossing is veel simpeler toch? God had kunnen zeggen: zand erover.. Ik weet niet naar welk beeld we zijn geschapen, maar een mens zou zich niet zo druk maken over een verbodsovertreding van zijn kinderen.

    Ik lees het verhaal nog steeds als een hypocriete actie van God.. Daarbij is het hele verhaal is zo mythologisch, ik verbaas dat er nu nog mensen hun geloof aan hechten. De bijbelse boodschap wordt verpakt in een jasje van liefde, maar dit soort verhalen houdt de mens klein en bang.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Jean Kool

    Je vergelijking van een kind met een bak snoep in de kamer gaat helaas niet op. Het kind is van naturen geneigd van de snoep te willen eten als gevolg van de zondigheid in de mens. Adam en Eva kenden de zonden niet. Eva werd door de slang voor gelogen. Ten tweede staat het “niet luisteren naar mamma of pappa” niet gelijk aan “in gaan tegen wie God is en hoe Hij je gemaakt heeft.”
    Dat het mis zou gaan heeft God voorzien, want tja, hij heeft geen robotjes geschapen, ook geen robot engelen. Vandaar dat Hij al aan het begin beloofd heeft voor verzoening te zorgen. Maar daarvoor moest de mens een traject lopen met God (hier hebben we het al over gehad bij een andere post).
    -
    Verder zegt je dat de mens het goed moest maken. Dat is niet waar. God maakten het goed door het offer van Jezus. Zand erover had niet kunnen werken omdat de mens nou eenmaal anders is (zondig) geworden. Zand erover draait dat helaas niet terug.
    Verder plaats zit je eigen geloof in hetzelfde bootje als de scheppingsverhaal qua ongeloofwaardigheid door het mythologisch te noemen. Geloof en mythologie hebben allebei evenveel “recht” op geloofwaardigheid omdat de scheidslijn tussen geloof en mythologie subjectief en arbitrair is. Omdat je zelf geen “beginverhaal” hebt betreffende je eigen geloof betekent het niet dat jouw geloof meer geloofwaardig of waar is. Misschien ontloopt je het bewijs van waarheid of geloofwaardigheid juist door geen begin (of einde?) te hebben binnen de kaders van wat je zelf gelooft. Ik ben niet klein en bang van wat ik geloof en ik geloof het al sinds mijn jeugd.

      /   Beantwoorden  / 
    1. DMi

      ,,,Je vergelijking van een kind met een bak snoep in de kamer gaat helaas niet op. Het kind is van naturen geneigd van de snoep te willen eten als gevolg van de zondigheid in de mens”’

      ik heb je even geciteerd, mag ik je wakker maken? zonder zoentje.. hahaha…

      “Het kind is van naturen geneigd van de snoep te willen eten als gevolg van de zondigheid in de mens.”

      Slecht hoe jij de woorden van de onschuld en natuurlijkheid die een kind puur maken, zo weet om te draaien dat een kind volgens jou dit uit slechte inborst doet.

      IK VERVLOEK JOU EN AL HERSENSCHIMMEN, OPDAT DE WOORDEN DIE JIJ UITE OVER DE MENSCH ZICH TEEGEN JOU ZULLEN KEEREN, OPDAT VOOR ALTIJD JE SARCASTISCHE GEFLUISTER MOGEN WORDEN GESMOORD, JIJ KWADE ZIEL, IK VERVLOEK, IK ZIE, IK ZET, IK HEB GELEERD, BESTUDEERD, BEN EN BLIJF ALTIJD EEN KIND!!! OPDAT JE DE LEER VAN DE DRIESCORE ONDER OOGE ZAL KOOMEN, KOM TOT REEDE.

      ELK MAAR DAN OOK ELK WILLEKEURIG KIND IS VAN NATURE, EN ALLEEN VAN NATURE ZICH NIET BEWUST VAN DE ‘THEO-LOGIE’ DIE JIJ ZO FASCINEREND VINDT. PAS WANNEER IN EEN VOLLEDIGE PUUR WEZEN EEN THEO-RIE WORDT OPGEDRONGEN IN DE EERSCHTE JAAHREN DES OPVOEDING VAN EEN MENSCHENKIND, ZAL IN DE EERSTE ZEEVEN JAAHREN DE IDENTITEIT EN MENSELIJK FUNCTIONEREN WORDEN GESTABILISEERD.

      WANNEER ER GOD, SATAN EN DUIVEL WORDT AFGEVUURD OP EEN KIND, ZAL DEEZE DIT VOOR DE REST VAN HET LEVEN MOETEN TRACHTEN WEG TE WISSEN, TOTDAT DE PUURHEID VAN DE GEBOORTE EN HET NIEUWE LEEVEN DAARIN WEER ZIJN OORSPRONKELIJKE POSTIEVE GEDACHTENGANG ZAL KRIJGEN.

      HUICHELAARS…

      TOTH

      DDDMMMIII

        /   Beantwoorden  / 
  8. Gulzt

    God is toch de schepper van alles? Dan heeft hij toch ook de zonde geschapen? Als het onderdeel is geworden is van de mens, is dat toch nog steeds een stukje dat hij er zelf heeft ingelegd? Ik noem dat een oneerlijke straf, als elke generatie ermee wordt opgezadeld.. Hij maakt het goed met ons, terecht, wij hebben de zonde niet ontworpen..
    -
    Jij bent inderdaad niet klein en bang in je geloof, zo bedoelde ik het niet. Maar het is wel een effect dat zo’n verhaal creëert, je kent vast genoeg mensen op wie het wel van toepassing is.
    -
    Ik was vanochtend aan’t nadenken waarom ik blijf bijdragen aan deze discussie. Ik denk dat het me dwars zit dat we op een aantal punten volledig op een lijn zitten, terwijl onze ideeën echt niet rijmen. Die vrijheid hebben we natuurlijk allebei, en ik plaats van dat ik invul dat jij er ergens een rare draai aangeeft, moet ik denk ik ook kritischer zijn of ik dat misschien zelf niet doe. Ik denk van jou dingen die ze zien die je wonderlijk aan elkaar lijmt, maar misschien mis ik wel waar ik dat zelf doe.
    -
    Ik sluit hiermee voorlopig af. Wie weet wordt het nog eens drukker op het blog, waait er vast wel weer nieuw stof op :)

      /   Beantwoorden  / 
  9. Jean Kool

    Het is altijd goed om kritisch naar je eigen geloof te kijken. Daar heb ik al jaren profijt van, maar soms is het rot dingen van mezelf achter te komen die tegen vallen of die niet “verdedigd” kunnen worden vanuit mijn persoonlijke geloofslogica. Discussies zoals de onze zijn goed voor de ziel :-) Bedankt voor al je kritische noten en je bereidwilligheid om op een respectvolle manier met me in gesprek te gaan.
    Succes en tot snel.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Gulzt

    Jij ook bedankt!

      /   Beantwoorden  / 
  11. DMi

    Allereerst, een wijs mens heeft geen geschrift nodig, had adam een geschrift?
    Van notities komen interpretaties…

    Hoe geef je aan dat er een keuze is? Door het te noemen…
    Door de keuze niet te geven… er is geen vraag…
    Een vraag inzich zelfe is het antwoord op diezelfde stelling…

    Wie stelde de vraag… degene die notities maakte…
    Waarom stelde die de vraag in geschrifte?

    Van notities komen interpretaties…

    Een mens die notities maakt … zal deze altijd blijven nalezen…
    Een mens die intuitie gebruikt … is een wijs mens… en zal altijd zijn eigen verstand gebruiken…

    wat is vervloeken!!!
    zeggen tegen een mens gelijke aan jouw en jij…
    jij bent dom… jij hebt begeleiding nodig… lees deze regelen, hier staat het juiste…

    DMi

      /   Beantwoorden  / 
  12. DMi

    Zie ook een antwoord in het artikel op deze site…
    - Functie van een foute figuur

    {een foute stelling heeft schijnbaar een functie; wanneer functioneren een controle lijkt in een schaling van goed en slecht}

    wat is vervloeken!!!
    zeggen tegen een mens gelijke aan jouw en jij…
    jij bent dom… jij hebt begeleiding nodig… lees deze regelen, hier staat het juiste…

    Dag adam… dit is eva… als je geslachtsgemeenschap met haar hebt, je kiest voor kinderen…
    Ben je echter tevreden… je zal voor eeuwig deze hof bewonen.. en deze delen met mij en eva…
    je kiest kinderen… je zal de wereld overgaan opzoek naar deze hof… en zal haar niet vinden…

    maar geloof mij ik ben zoals jij en zij…
    vervloekt van 6 tot 12 uur middernacht.. gezegend van 0 tot 12 uur in de middag…en om 9 uur rust ik… aldaar ik kan rekenen… dat 6 +6 +6 =18 = 1 +8 = 9 =0 , wanneer nummer 9 is daar, tijd heeft nooit bestaan… want deze heer heeft zijn eigen voornaam… en zijn nummer is …

    DMi

      /   Beantwoorden  / 
  13. joke

    Ik vind het christendom onzin, anders geloof je in een boom met appels! ga een leven zoeken idioten!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Gulzt

      Lol, dat is zo kort door de bocht dat je jezelf totaal belachelijk maakt. Geloof jij niet dat appels aan een boom groeien?
      Wist je dat er vele soorten fruit zijn?
      *
      Je probeert het zo bondig te verwoorden dat je de essentie achterwege laat.
      *
      Wat dacht je van deze?
      Christianity =The belief that a cosmic Jewish Zombie who was his own father can make you live forever if you symbolically eat his flesh and telepathically tell him you accept him as your master, so he can remove an evil force from your soul that is present in humanity because a rib-woman was convinced by a talking snake to eat from a magical tree…

        /   Beantwoorden  / 
  14. Mattanja

    vraag: Waarom die boom als God weet wat er gaat gebeuren?
    mogelijk antwoord: Omdat God ons eigen keuzes heeft gegeven. Wij hebben van hem de vrijheid gekregen om te doen wat wij willen. Dit kan dus ook tot nare dingen leiden zoals oorlog. De mens kiest er immers zelf voor.
    Waarom hij dan alsnog die boom heeft neergezet terwijl Hij onze keus als wist? Die is lastiger. Hij had van tevoren al een gigantisch groot plan met deze wereld! Wat dat plan precies is, weet niemand. Ik denk dat dit deel uit maakt van zijn plan, maar ik denk ook dat het best zou kunnen zijn dat Hij Zijn plan aanpast aan onze keuzes. Als je een slechte keus maakt, is dat niet meteen een gigantisch probleem. Als het wel een probleem was dan zou Hij ons nooit een vrije wil/keus hebben gegeven.

    Een ander mogelijk antwoord voor de reden dat de boom er stond: Het slechte bestond al, voordat de mens werd geschapen. Wij weten niet wat er was, voordat de wereld werd geschapen en daar ga ik mijn hoofd ook niet over breken, maar ik weet zeker dat het al bestond. Als het kwaad er is, kan het zijn dat het kwaad ook kon/kan scheppen en heeft het kwaad die boom er neergezet en was het een waarschuwing van God dat ze zich niet met het kwaad moeten bemoeien.

    Wat betreft het probleem dat ontstond toen Adam en Eva van de vruchten aten: Ik denk dat het stuk hemel wat er in die tijd op aarde heerste, daarmee is weg gegaan. Het kwaad kreeg toegang tot de mensen, omdat ze daar voor kozen door het te eten. Het kwaad leerde mensen om te oordelen over anderen. Adam en Eva (en wij) dachten zelf te weten wat goed en slecht was/is. Ik weet niet eens of ik wel moet geloven in goed of slecht.. Alleen God weet wat goed en slecht is en ook weet alleen Hij of goed en slecht wel bestaat.Het is moeilijk uit te leggen wat ik daarmee bedoel.

    Waarom zou God niet vertellen wat de (mogelijke) werkelijke gevolgen zouden zijn van het eten van de boom?:
    God wilde dat Adam en Eva (en wij mensen ook) op Hem vertrouwen. Als Hij niet alles verteld en wij vertrouwen Hem dan zal het goed met ons gaan. Verteld Hij al wat er gaat gebeuren dan gaat het niet meer om vertrouwen.

    Ik hoop hiermee nieuw inzicht te geven, maar ik kan niet garranderen dat mijn ideeën ook de werkelijkheid is. God is groter dan alles wat bestaat dus misschien zitten we er ver naast :P

    Mattanja

      /   Beantwoorden  / 
  15. jerrel lmn

    waarom kijken wij niet naar de oplossing die GOD heeft gegeven om al de bovengenoemde problemen te overwinnen? Natuurlijk had/heeft GOD een goed plan voor deze wereld.
    Al is het anders afgelopen in het Paradijs, GOD’s plan gaat nog steeds in vervulling.
    Niet zomaar heeft hij ons het grootste geschenk gegeven: JEZUS
    En na zelf onderzoek in de Bijbel kom je ervanzelf dat alleen door JEZUS te aanvaarden in je leven je tot GOD kan komen. Zoals het woord zegt: Hij is de WEG de WAARHEID en het LEVEN. Mensen besef hoeveel GOD van ons houdt, wie van jullie zou zijn/haar kind offeren om de gehele mensheid te redden. IS DAT GEEN LIEFDE? Het mooie aan GOD is dat hij ondanks zijn grote macht ons een vrije wil heeft gegeven, wetende dat HIJ zo zou kunnen ingrijpen bij alle verkeerde keuze’s/handelingen van de mensen. Maar GOD is een VADER van principes/woord een vrije wil is een vrije wil en daar komt hij niet aan. Wij moeten ook stoppen met God als een boeman te beschrijven als wij om ons heen kijken naar oorlogen/armoede etc.. om ons heen. Denk aan de vrije WIL die wij als mens hebben. Hoe vaak kiezen mensen niet voor de wereld en niet voor GOD? Dan moet men niet met de vinger wijzen naar GOD als het mis gaat.
    Ook in deze wereld kan je leven met GOD in je leven, dan weet je zeker dat alle dingen goed gaan want GOD houdt zich altijd aan zijn WOORD.
    Stel GOD voorop bij alles wat je doet in je leven en je zal de vruchten ervan proeven. AUB voor de mensen die JEZUS nog niet kennen, onderzoek de nieuwe Testament en leer hem kennen. Je zal dan zelf je keuze maken GOD heeft ons immers een eigen wil gegeven.

    Ik hoop dat veel meer mensen gaan inzien wie ons rust en vrede kan geven en tegen al die mensen die kritiek hebben wil ik zeggen GOD houdt ondanks dat van jullie hij heeft jullie geschapen en kent je hele leven. Hij is ook degene die je kan raken als de tijd daar is voor jou. Wij als mensen kunnen en mogen niemand dwingen om tot geloof te komen dat doet de heilige geest die in ons woont.

    Het leven bestaat uit vertrouwen/geloof hebben in HEM die ons gemaakt heeft naar zijn evenbeeld.

    jerrel lmn

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.