Relatiegebod no. 4

Sinds kort ben ik bezig met een reeks over de tien geboden en hoe ze eigenlijk allemaal een connotatie hebben met het woord “relatie” en eigenlijk niet aan “moeten” en “mag niet”. In mijn eerste bericht hierover ga ik er dieper op in.

Gebod 1.1 was het definiëren van de relatie tussen God en de Israëlieten.
Gebod 1.2 is waar God zei: “Keep it real.” Er bestaat geen andere god.
Gebod 2 gaat over dat je op God moet vertrouwen en je niet af moet laten leiden door mensgemaakte symbolen of idolen.
Gebod 3 gaat over het in ere houden van Gods naam uit respect voor wie God is en je relatie met Hem.

Gebod nummertje 4…

Exodus 20: 8 – 11 “8 Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. 9 Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, 10 maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken. Dat geldt voor u, voor uw zonen en dochters, voor uw slaven en slavinnen, voor uw vee, en ook voor vreemdelingen die bij u in de stad wonen. 11 Want in zes dagen heeft de HEER de hemel en de aarde gemaakt, en de zee met alles wat er leeft, en op de zevende dag rustte hij. Daarom heeft de HEER de sabbat gezegend en heilig verklaard.”

“Heilig”, dat betekent “apart gezet”. “Sabbat” betekent “rust”. God heeft een rustdag ingesteld zodat men kon rusten en zich kon richten op God. Vroeger, maar ook vandaag gaan velen heel krampachtig om met de wekelijkse rustdag terwijl het anderen weer niet zo veel kan schelen. Jezus zei ooit tegen de farizeeërs (de schriftgeleerden) “De sabbat is er voor de mens, en niet de mens voor de sabbat” (Markus 2: 27).

Relatie: God gunt de mens met regelmaat een dag om te genieten van zijn arbeid en de arbeid die God heeft verricht. Maak er gebruik van en wijdt het vooral ook aan God.

Lees ook:Relatiegebod no. 6
Lees ook:Relatiegebod no. 3
Lees ook:Relatiegebod no. 5
Lees ook:Relatiegebod no. 9
Lees ook:Relatiegebod no. 8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.