Omdat geloof geen wetenschap is

Vanochtend was er een herhaling van de uitzending Rondom 10 van 28 februari. Er vond een discussie plaats (in een gebouw waar overigens tijdens de tijd van de verlichting men van alle standen bijeenkwamen in de kader van publieke opinievorming) over schepping vs. evolutie alsook over de scheppingsfolder en mensen die zich eraan ergeren. Deelnemers zijn onder anderen de initiatiefnemer van de scheppingsfolder en Bas Taart van retecool.com. Zoals je zou verwachten lagen de meningen ver uit elkaar en konden de tegenstanders van het christendom gretig gebruik maken van de uiteenliggende benaderingen van de verschillende christendeelnemers.

In de eerste instantie dacht ik me te ergeren aan het feit dat het de christenen (ook in het algemeen) niet lukken om een eenduidig front te creëren, maar ik besefte me al snel dat het niet het doel is om naar te streven. God verwacht niet van ons om een masker te dragen wanneer de rest van de wereld naar ons kijkt, maar om één te zijn met elkaar door de werking van de Heilige geest. Het simpelste is om gewoon te geloven wat de Bijbel zegt en dan zijn we klaar, maar kennelijk kan de mens zich niet verhelpen de drang naar het zoeken van antwoorden tegen te gaan. Terecht? Zeker. “Onderzoek alles en behoud het goede” (1 Tess 5: 21) en “23 …dat uw geest en uw denken voortdurend vernieuwd moeten worden…” (Ef 4: 23) Het probleem ontstaat wanneer we toelaten dat de antwoorden, die we denken gevonden te hebben, ons geloof gaan belemmeren. Wanneer jij je geloof op een wetenschappelijke manier kan bewijzen of weerleggen heet het geen “geloof” meer, maar valt het onder de term “wetenschap”. Hebreeën 11: 1 “Het geloof legt de grondslag voor alles waarop we hopen, het overtuigt ons van de waarheid van wat we niet zien.” Zie je dat wetenschap en geloof van nature fundamenteel van elkaar verschillen? Het zijn twee paradigma’s die niet met elkaar te verenigen zijn. Strikt genomen betekent het dat je het één niet kunt benaderen op de manier van de ander en dat de antwoorden die je vindt niet direct (en eigenlijk helemaal niet) bruikbaar zijn in het andere paradigma. [Betekenis van Paradigma: dictionary.com ] Wees vooral geen slaaf in je denken, maar blijf bewust van het verschil tussen wetenschap en geloof zodat je beter om kunt gaan met de vragen die je stelt en de antwoorden die je zoekt en “vindt”; in ieder geval als jij met je antwoorden je geloof wilt onderbouwen.

De mooiste insteek vond ik dat van de Erika van der Laak in de uitzending. Ze houdt zich niet bezig met de discussie maar verteld over hoe ze zich naar de wereld om zich heen opstelt. Ze overtuigt niet, ze getuigt. Dat is hoe jij je geloof uitdraagt en uitleeft, omdat geloof geen wetenschap is.

Lees ook:De kloof overbruggen
Lees ook:Schepping vs. evolutie: Strijd om geloof, niet om de waarheid
Lees ook:Ellende
Lees ook:Net als red bull, maar dan beter
Lees ook:Porno verslaving!… en andere vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.