Paus: zegen of euvel?

 

Onfeilbaar?

Onfeilbaar?

 

 

De katholieke kerk heeft een geestelijk leider, de Paus. De paus schijnt onfeilbaar te zijn en daar ben ik het niet mee eens. Onlangs deed hij deed weer rare uitspraken over condooms en AIDS en dat maakt dat in veel Afrikaanse landen mensen blijven sterven aan AIDS omdat gelovige organisaties die ermee kunnen helpen de mensen afraden condooms te gebruiken (want het is een zonde, zeggen ze). En waarom maakt de paus excuses voor dingen uit het verleden als de geestelijke leiding uit die tijd onfeilbaar is geweest? Beetje tegenstrijdig. Als we nou de functie van de paus af zouden kunnen schaffen, zou je dat willen? Check de poll –>

Lees ook:Paus bezoekt Joden en Palestijnen
Lees ook:Kijk ook eens in je achteruitkijkspiegel!
Lees ook:Waarom doet God er niets aan? (2)
Lees ook:Waarom was er een boom van goed en kwaad?
Lees ook:God gebruikt jou & mij

9 reacties op “Paus: zegen of euvel?

  1. Remco vd Ziel

    Die condoomuitspraken neem ik hem niet zozeer kwalijk omdat hij echt monogaam leven propageert en niet een vrijbrief voor een losbandig leven wil geven.
    Op de onfeilbaarheid zijn ze geloof ik wel wat aan het terugkomen, het is ook gewoon een onhoudbare stellingname.
    Ik geloof dat de bijbelse fundering voor de paus ongeveer dit is: Mattheus 16:18 “En ik zeg je: jij bent Petrus, de rots waarop ik mijn kerk zal bouwen”
    Dit lijkt me een zeer curieuze onderbouwing, en het lijkt me duidelijk dat de rol van het hoofd van de kerk voor Jezus is weggelegd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jean Kool

    Idd.

    Maar wat de condooms betreft. Uit eerdere uitspraken blijken dat de katholieke kerk anticonceptie (ook wanneer gebruikt binnen een monogame huwelijk) een zonde is.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Joke

    De paus is een zonderlinge figuur. Ik ga dus echt niet iedere keer dat ik met iemand vrij een kind baren hoor! Leve de liefde, dat is de belanrijkste mededeling in de Bijbel, wat die Paus ervan vindt is echt totaal onbelangrijk. Ik denk niet dan Jezus zich zou herkennen in het gedrag en de denkwijzen van de katholieke kerkleiders.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Blob

    De onfeilbaarheid van de Paus is gerelateerd aan zijn ambt en niet aan zijn persoon. Niet alles wat de Paus zegt of doet is onfeilbaar. Alleen wanneer de Paus Ex-Cathedra spreekt zijn zijn uitspraken bindend en onfeilbaar.
    Ex-cathedra verwijst naar de leerstoel van de apostel Petrus. Wanneer de Paus een geloofsdogma afkondigt baseert hij zich altijd op de Bijbel, de Traditie en wat de kerk altijd al heeft geloofd.
    Dit wordt dan Ex-Cathedra vastgelegd en als onveranderlijk beschouwd. Het dogma van de onfeilbaarheid is defintief vastgelegd op het eerste Vaticaanse Concille in 1869-1870. Daarna is er slechts 1 Paus geweest die Ex-Cathedra heeft gesproken. Het ging hierbij om het dogma over de Hemelvaart van Maria dat werd vastgesteld door Paus Pius XII. Daarna heeft een Paus nooit meer gebruikt gemaakt van dit recht.

    Het gedrag of de uitspraken van de Paus in het dagelijks leven zijn niet Ex-Cathedra en zijn dus niet onfeilbaar. De ‘rare’ uitspraken van de Paus over condooms e.d. worden vaak uit hun verband gehaald en verdraaid.
    Hoe dan ook, deze uitspraken zijn niet Ex-cathedra gedaan en daarom geen officieel geloofsdogma.
    Om de ONFEILBAARHEID van de Paus hierbij te betrekken is dan ook VOLKOMEN ONTERECHT! Het toont hoe weinig men eigenlijk weet (of wenst te weten) van de Katholieke kerk. Jammer!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Jean Kool

    Ik ben dan benieuwd naar waar Paus Pius uit de bijbel haalde dat Maria naar de hemel is opgevaren (daarbij neem ik aan dat het gegaan is zoals Jezus)?

      /   Beantwoorden  / 
  6. G.Gulzt

    Aflevering 608 “Red Hot Catholic Love” gezien van Southpark?
    en 914 Bloody Mary?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Jean Kool

      laaang geleden. Kan ze niet voor de geest halen.

        /   Beantwoorden  / 
      1. G.Gulzt

        608 gaat over het seksuele misbruik van jonge jongens door katholieke jongeren.
        _
        914 over een mariabeeld dat begint te bloeden.. uit haar anus :)
        _
        Beide erg geestig, en een mooie knipoog naar de katholieke kerk.

          /   Beantwoorden  / 
        1. G.Gulzt

          eh niet katholieke jongeren, ik bedoel natuurlijk door geestelijken (priesters)

            /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.